Een uitvaart livestreamen: hoe werkt dat?

Het livestreamen van uitvaarten is de afgelopen jaren gemeengoed geworden. Nabestaanden geven dan ook steeds vaker de voorkeur aan crematoria en uitvaartcentra waar livestreaming als optie wordt geboden. Maar hoe regelt u deze mogelijkheid op uw locatie snel en eenvoudig in als u dit nog nooit hebt gedaan?

Sinds de coronapandemie vragen nabestaanden steeds vaker om de mogelijkheid om de uitvaart van een dierbare via livestream te kunnen volgen. Zo kan bijvoorbeeld familie in het buitenland, die niet in de gelegenheid is om voor de uitvaart naar Nederland te komen, de plechtigheid toch bijwonen. Bovendien kunnen opnames van zo’n uitvaart later nog eens worden teruggekeken door nabestaanden, wat hen kan helpen bij het verwerkingsproces.

De vraag naar livestreams van uitvaarten neemt dus toe en nabestaanden laten uitvaartcentra die deze optie niet aanbieden steeds vaker links liggen. Lang niet elk rouwcentrum, uitvaartcentrum of crematorium biedt het livestreamen van uitvaarten echter aan. Hoe moeilijk is het om de optie tot livestreaming te implementeren in uw rouwcentrum, uitvaartcentrum of crematorium?

Twee benodigdheden voor het livestreamen van uitvaarten

Om livestreams van uitvaarten aan te kunnen bieden, hebt u twee zaken nodig:

  1. De juiste A/V-techniek op uw locatie;

  2. Een livestreaming-platform waarop nabestaanden veilig kunnen deelnemen aan de uitvaart.

A/V-techniek

In vrijwel alle uitvaartcentra en crematoria is al A/V-inrichting aanwezig om tijdens plechtigheden video’s, muziek en andere media te kunnen afspelen en presenteren aan de aanwezigen. Om een uitvaart te kunnen livestreamen, zijn bovenop die standaard-inrichting één of meerdere camera’s nodig. Alle audio en video moet bovendien naar één centraal punt worden geleid, van waaruit de uitvaart als één geheel kan worden uitgezonden.

Heeft u al een bestaande A/V-inrichting in gebruik, die u mogelijk nog iets moet uitbreiden om deze geschikt te maken voor livestreaming, dan is het van belang om deze inrichting te laten aansluiten bij de livestreaming-software die u gaat gebruiken. Hebt u nog geen specifieke software op het oog, dan verdient het aanbeveling om software te overwegen die compatibel is met zoveel mogelijk verschillende A/V-systemen, zodat u nu en in de toekomst niet tegen onverwachte tegenvallers aanloopt.

Livestreaming-platform

Om livestreams te kunnen aanbieden, moet u gebruikmaken van een platform waarop nabestaanden via een beveiligde verbinding kunnen deelnemen aan een plechtigheid. Alleen genodigden moeten immers kunnen meekijken, en de beelden moeten op een veilige plek worden opgeslagen.

Uitvaart Live, het livestreaming-platform van 302 Uitvaart, voldoet aan deze eisen en is bovendien compatibel met alle gangbare A/V-systemen zoals die bij uitvaartcentra en crematoria in gebruik zijn. Dit platform biedt een aantal voordelen:

  • Hoge kwaliteit video en audio

  • Wereldwijde beschikbaarheid

  • Hoogwaardige veiligheid

  • Opnames blijven ook na de uitvaart beschikbaar om terug te kijken

Hoe werkt de implementatie van livestreaming van uitvaarten?

Wilt u in uw uitvaartcentrum, rouwcentrum of crematorium livestreaming gaan aanbieden, maar weet u niet waar te beginnen? Ga dan als volgt te werk:

  1. Laat uw bestaande A/V-inrichting beoordelen. Experts op het gebied van het livestreamen van uitvaarten kunnen inschatten of uw inrichting geschikt is en wat er eventueel aan toevoegingen of upgrades nodig is om livestreaming met goede kwaliteit te kunnen realiseren.

  2. Voer eventuele aanvullingen of upgrades door. In de praktijk moeten er vaak camera’s worden toegevoegd in de opstelling en moet de A/V-feed worden gecentraliseerd naar één punt van waaruit kan worden uitgezonden. A/V-technici kunnen dit snel en eenvoudig voor u realiseren.

  3. Sluit aan op een livestreaming-platform, zoals Uitvaart Live van 302 Uitvaart. Kiest u voor een ander platform, onderzoek dan goed hoe het zit met de compatibiliteit tussen uw apparatuur op de locatie en het platform dat u op het oog hebt. Als hier iets niet goed samenwerkt, is de kans aanwezig dat de livestreams straks niet naar behoren werken.

  4. Draai een test-livestream en los eventuele kinderziektes op. Besteedt u het implementeren van livestreaming uit aan een professionele partij, zoals 302 Uitvaart, dan is het testen en optimaliseren doorgaans onderdeel van uw pakket en hebt u hier geen omkijken naar.

Heeft u geen tijd om dit traject zelf uit te voeren, of te weinig ervaring met A/V-techniek om dit goed en vakkundig in te richten? Kies dan liever voor een totaaloplossing via 302 Uitvaart dan dat u voor elke stap een andere partij inschakelt. Via 302 Uitvaart is zowel het hardware- als het software-gedeelte van uw livestreaming-oplossing in goede handen, en bent u verzekerd van optimale compatibiliteit: één aanspreekpunt voor alles wat met livestreaming van doen heeft.

Mogelijkheden tot integratie

Tot slot: op locatie zorgt u altijd voor een passende sfeer en een goede ontvangst van nabestaanden. Via een livestream ligt dat net even anders. Omdat het ook op het livestreaming-platform van uw keuze van belang is dat nabestaanden goed worden ontvangen, is het verstandig om mogelijkheden rondom integratie van uw eigen huisstijl in overweging te nemen.

Bij 302 Uitvaart is het mogelijk om de huisstijl van uw eigen crematorium, rouwcentrum of uitvaartcentrum te verwerken in het livestreaming-platform waarop u nabestaanden digitaal ontvangt. Zo verbetert u de online ervaring en houdt u grip op de kwaliteit die u levert, niet alleen op locatie, maar ook digitaal. Wilt u hierover meer informatie of bent u benieuwd naar de voordelen die 302 Uitvaart voor uw organisatie kan bieden, neem dan contact met ons op.

Vragen of advies?

Neem contact met ons op

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact met mij op en ik help je graag verder.

{call_to_action_block.call_to_action_contact_image:alt}}

Ronald Spies
+31 24 711 03 07
ronald@302uitvaart.nl